Konferencija Mliječni zub: Kako komunicirati s djecom novog doba izazvala je veliku pozornost roditelja i stručnjaka iz odgojno-obrazovnog sustava

Dvodnevna konferencija Mliječni zub: Kako komunicirati s djecom novog doba, na kojoj su priznati međunarodni i domaći stručnjaci predškolskog odgoja i brojni roditelji govorili o svim aspektima roditeljstva, održala se 9. i 10. ožujka u Kongresnom centru Forum u zagrebačkom Green Goldu. Oko 400 sudionika, iznimno bogat program i krcate dvorane potvrdili su važnost teme roditeljstva i ranog i predškolskog odgoja u hrvatskom društvu.

Nakon uvodnog dijela konferencije, predavanje na temu „Psihološko cijepljenje djece“ održale su profesorice s Učiteljskog fakulteta Majda Rijavec i Dubravka Miljković koje su na vrlo zanimljiv način savjetovale prisutne kako mogu utjecati da dijete bude otpornije na životne izazove. Lana Ciboci iz Visoke škole Edward Bernays iznijela je pozitivne i negativne strane digitalnog djetinjstva, dok je Gordana Kastrapeli iz Kruga izvrsnosti naglasila da je odgajateljski poziv jedan je od najznačajnijih te da su za rad u 21. stoljeću potrebne drugačije vještine od onih s kojima smo mi odrasli.

Kako se mijenjao odgoj male djece unazad nekoliko desetljeća i je li danas zahtjevnije odgajati djecu u odnosu na prošle generacije raspravljalo se na okruglom stolu „Kako komunicirati s djecom novog doba?“ na kojem su sudjelovale Ljiljana Vukšić, ravnateljica dječjeg vrtića Mali istraživač, Irena Orlović, vlasnica izdavačke kuće Harfa i psihologinja Branka Starc.

Učiti od malena o empatiji, slobodi, kreativnosti, uvažavati svoje dijete, tražiti odgovore u bajkama, pričama i literaturi, provoditi zajedničke ‘hygge’ trenutke u krugu obitelji… ovo su samo neke od vrijednosti koje čine ključ u odgoju djece najsretnijih ljudi na svijetu, Danaca. O tome je govorila Iben Sandahl, danska psihoterapeutkinja i obiteljska savjetnica, čiji je besteseler „Danski odgoj djece“ postao pravi hit među hrvatskim roditeljima.

Okrugli stol: Roditeljstvo na hrvatski način

 

Na okruglom stolu „Roditeljstvo na hrvatski način“ koji je vodila psihologinja Maja Vučić, odgovor na pitanje kako odgajati djecu ponudili su mlade majke Jelena Veljača, Mirna Medaković Stepinac, Ana Vilenica i jedan tata, sociolog i autor brojnih self-help knjiga, Bruno Šimleša. „U odgoju djeteta, smatram, uz puno ljubavi i uvažavanja, mora postojati red, moraju postojati struktura i jasne granice“, rekao je Šimleša.

Među čak 28 govornika, dva Skype predavanja održao je svjetski poznati obiteljski terapeut iz Danske Jesper Juul, koji je objasnio razliku između pravog dijaloga, beskrajnih pregovaranja i sukoba u komunikaciji. „Djeca ne trebaju savršene roditeje, ona trebaju roditelje koji su živi.“, istaknuo je Juul, jedan od vodećih pedagoga današnjice. Oduševljenje publike izazvao je i dr. Rajko Rajović, autor NTC sustava učenja, koji je održao predavanje na temu „Dječji sat drugačije kuca“ i poručio okupljenima da je djetetov najvažniji zadatak da upozna sebe i svijet oko sebe.

Jesper Juul

 

U sklopu programa, održane su i edukativne radionice na temu razvoja samopouzdanja kod djece, vještina komunikacije, pričanja terapeutskih priča, izgradnje autoriteta i ostalih aktualnih tema. Za vrijeme drugog dana konferencije bilo je osigurano čuvanje djece pa su najmlađi uživali u igraonici te na radionicama Relax kids koje je vodila Ivančica Tarade, Relax kids coach.

Uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, stručni pokrovitelji konferencije bili su Agencija za odgoj i obrazovanje i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a sponzori Dansko Veleposlanstvo, Jana – voda s porukom, Nivea, Belupo, Školska knjiga, Baby Center i Harfa.