Konferencija Mliječni zub s temom razvoja životnih kompetencija djece ponovno oduševila i inspirirala brojne sudionike

Treća po redu edukativna konferencija Mliječni zub pod nazivom “Kompetencije djeteta novog doma”, okupila je u Kraš Auditpriumu u Zagrebu, 250 odgojitelja i roditelja, koji su 8. i 9. ožujka od vrhunskih domaćih i stranih stručnjaka slušali kako razvijati kompetencije djece predškolske dobi. Bogati program, značajna imena odgojno-obrazovnog sustava i brojnost te zadovoljstvo sudionika, još jednom su potvrdili važnost edukacije o odgoju djece.

Prvi dan konferencije započeo je uvodnim predavanjem o kompetencijama djeteta novog doba koje je održala dr.sc. Lidija Vujičić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci. Istaknula je kako djetinjstvo nije samo pripremna faza za budući život već je životno razdoblje koje ima svoje vrijednosti i svoju kulturu. Djeca imaju svoj vlastiti glas, i trebaju biti saslušana što znači da ih treba ozbiljno uključiti u demokratski dijalog u odlučivanje i razumijevanje djetinjstva. Uslijedilo je predavanje dr.sc. Verity Campbell – Barr iz Velike Britanije, sa Sveučilišta Plymouth, koja je predstavila istraživački projekt proveden u šest europskih zemalja, uključujući i hrvatske vrtiće, a čija opažanja ilustriraju kako odgojitelji utječu na obrazovanje i skrb u ranom djetinjstvu te potpori u razvoju djece. Podaci iz istraživanja naglašavaju složenost profesionalne prakse odgojitelja te isprepletenosti njihovih znanja i vještina. Dr.sc. Vladimira Velički, s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, održala je predavanje “Temeljne funkcije u razvoju govorne kompetencije kod djece”, koja je istaknula kako je razumijevanje značaja temeljnih funkcija, znanje o njihovom poticanju i integriranju bitno je kako bi se razumio i način kvalitetnog razvoja govorne kompetencije kod djece.

Nakon pauze za kavu uslijedile su interaktivne radionice posvećene pojedinim kompetencijama djeteta: Humor i dramska pedagogija – neodoljiv par, koju je vodila Renata Marinković Krvavica, iz dječjeg vrtića Različak, Stjecanje digitalnih i medijskih kompetencija pod vodstvom Jelene Alpeza i Tajane Meštrović Joković iz dječjeg vrtića Pčelica, radionicu o umjetničkim kompetencijama Art World Cafe vodila je psihologinja Kamea Jaman, Zdravo, sigurno, slobodno, sretno dijete, radionicu o vrtićkom okruženju djeteta vodila je Petra Matković iz dječjeg vrtića Mali istraživač, a radionicu o kreativnim kompetencijama Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu – budi kreativan, održali su Ksenija Benaković iz dječjeg vrtića Mali princ i Tomislav Goldin iz osnovne škole Remete. Posebnu radionicu prvoga dana, Svi su dobrodošli! (posebno roditelji) održala je dr.sc. Adrijana Jevtić Višnjić s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, s ciljem međusobnog upoznavanja i prepoznavanja očekivanja spram svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu (djece-roditelja-odgojitelja) te prepoznavanje stereotipa i predrasuda u odnosu na različitost kultura odgojno-obrazovnih zajednica (obitelji i odgojno-obrazovne ustanove).

Nakon pauze za ručak i još jednog seta radionica, prvi dan konferencije završen je zanimljivim i inspirativnim predavanjem dr. Laile Gustavsson sa švedskog Sveučilišta Kristianstad. Poznato je da nordijska djeca i njihove obitelji često odlaze u prirodu bez obzira na godišnje doba i vrijeme, stoga je ovo predavanje bilo fokusirano na prednostima takvog životnog stila, uz mnoštvo praktičnih primjera kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom u prirodi kao mjestu za igru i učenje.

Drugi dan započeo je predavanjem koje je nasmijalo i oduševilo sve prisutne. Godi Keller, poznati norveški pedagog, Waldorfski učitelj i autor, održao je predavanje “Životne kompetencije – umijeće pripreme za nepoznato”. Na predavanju prepunom pošalica, emocija i životnog iskustva, bez posebnih rekvizita i prezentacije, Keller je govorio o vještinama i sposobnostima koje djeca trebaju razviti i mimo onih zacrtanih u odgojno obrazovnim programima, vještinama za život. Nakon ovog inspirativnog predavanja, mahom svi sudionici poželjeli su sudjelovati na Kellerovoj interaktivnoj radionici  o uvijek aktualnoj temi – postavljanju (i kršenju) granica.  Kako usmjeriti svoje dijete, ali ne narušiti njegov integritet; kako ga voditi kroz život, ali poštujući njegove odabire – samo su neka od pitanja kojima se bavilo na ovoj zabavnoj i poučnoj radionici.

Drugog dana konferencije održan je i okrugli stol “Kompetencije potrebne za život” na kojem su svoja iskustva kao roditelji podijelili dr. Zoran Bahtijarević, iz Klinike za dječje bolesti, Manuela Šola, nagrađivana poduzetnica, Maja Vučić, psihologinja i glazbenica te moderator Bruno Šimleša, sociolog i popularni autor. Oni su, uz zabavne anegdote iz vlastitog životnog i roditeljskog iskustva otkrili koje sposobnosti i vještine smatraju potrebnim za uspjeh u životu, a koje su i sami poticali kod vlastite djece.

Konferencija je završena tribinom „Gdje su granice dječje slobode?“, koju je također moderirao Bruno Šimleša. Nakon uvodnih riječi psihologinje Tatjane Gjurković i pedagoginje Tanje Pap, u interaktivnom razgovoru glavnu riječ imala je publika koja je na ovu temu putem online aplikacije govornicama postavljala konkretna pitanja o postavljanju granica i dječjoj slobodi iz svoga iskustva.

Za vrijeme drugog dana konferencije bilo je osigurano čuvanje djece pa su najmlađi uživali u igraonici koju je igračkama i zabavnim rekvizitima opremio Babycenter. U sklopu dječje igraonice organizirane su i radionice Relax kids koje je vodila Ivančica Tarade, Relax kids coach, te čitalački kutak Školske knjige i Hrvatskog čitateljskog društva. Domaćin konferencije i sponzor pauza za kavu bio je Kraš, službena voda konferencije je bila Jana, voda s porukom, a konferenciju su podržali i Nivea te Biorela. Stručni pokrovitelji bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje. Također, zahvaljujemo medijskim sponzorima Roditelji.hr, Mama&Beba, Pitajmamu.hr, Hanza Media, Mamforce, Dadforce, Moderno roditeljstvo i MaMe na Fejsu.