Konferencija
Kako komunicirati s djecom novog doba

9. – 10. OŽUJAK 2018. / Kongresni centar Forum Zagreb

RASPRODANO!

Zašto Mliječni zub?

Odnos s djetetom u prvim godinama života važan je temelj za njegov kasniji uspjeh u životu. Jesu li vaše odgojne vještine i kompetencije u skladu s potrebama djece suvremenog doba?

Na konferenciji “Mliječni zub – odgajati znanjem i srcem” cijenjeni europski i domaći stručnjaci prenijet će vam najnovija saznanja iz pedagogije, psihologije i komunikologije o tome kako učinkovito komunicirati s djecom rane i predškolske dobi, te podržavajući njihov intelektualni i emotivni razvoj, postati uspješniji odgojitelji i roditelji.

Gdje

Kongresni centar Forum Zagreb

Green Gold, Radnička cesta 50

Kada

Petak – Subota (9:00 – 17:00 sati)

09. – 10.03.2018.

VIŠE
Želite biti bolji roditelj?

Želite biti bolji roditelj?

Roditeljstvo je jedna od najljepših, ali i najzahtjevnijih uloga u životu, za koju ne postoji škola.

Biti dobar roditelj se ne podrazumijeva. Odgajajući svoju djecu autentično i srcem, kao i koristeći najnovija saznanja i odgojne prakse koje vam predstavljamo, lakše ćete pronaći svoj put u odnosu s djecom.

Želite biti bolji odgojitelj?

Želite biti bolji odgojitelj?

Cjeloživotno učenje temelj je napredovanja odgojiteljske, ali i srodnih struka vezanih za odgoj i obrazovanje djece.

Stručnim programom konferencije želimo podržati i osnažiti odgojitelje u odgojno-obrazovnoj ulozi, kako bi, razvijajući svoje vještine i kompetencije, adekvatno odgovorili na svakodnevne izazove u odgoju djece rane i predškolske dobi.

Glavni govornici

Vodeća imena europske pedagogije, autori, govornici i roditelji

Familylab Association

Jesper Juul

Familylab Association

Familylab Association

Jesper Juul

Familylab Association

Jesper Juul je međunarodno priznati obiteljski terapeut, autor te kao osnivač organizacije Familylab International, voditelj edukacija s aktivnostima u više od 16 zemalja. Najpoznatiji je kao autor knjige “Vaše kompetentno dijete”, u kojoj je sažeo svoje 25-godišnje iskustvo rada s obitelji te gdje osporava velik broj temeljnih pretpostavki tradicionalne razvojne psihologije kao i dominantnih pedagoških modela i metoda odgoja. U protekla dva desetljeća formulirao je novu paradigmu načina na koji doživljavamo djecu i načina kojima se trudimo podržati njihov razvoj i socijalizaciju. Od 1979. do 2004. bio je predsjednik Uprave Kempler instituta Skandinavije, koji nudi poslijediplomsko obrazovanje o obiteljskoj terapiji i savjetovanju. Od 2012. boluje od neurološke bolesti koja mu je oduzela sposobnost kretanja i putovanja, no i dalje je aktivan putem online predavanja i savjetovanja te kao autor uspješnih naslova o odgoju djece.

The Danish Way

Iben Sandahl

The Danish Way

The Danish Way

Iben Sandahl

The Danish Way

Iben Sandahl danska je psihoterapeutkinja i obiteljska savjetnica te autorica koja drži govore širom svijeta. Međunarodnu popularnost stekla je knjigom „Roditeljstvo na danski način“, čiji hrvatski prijevod izlazi u proljeće 2018. Knjiga otkriva tajne uspješnog roditeljstva, po mnogima, najsretnijeg naroda na svijetu. Također je autorica knjige „Igra na danski način“, o važnosti slobodne i nestrukturirane dječje igre.

NTC, Mensa

dr. Ranko Rajović

NTC, Mensa

NTC, Mensa

dr. Ranko Rajović

NTC, Mensa

Ranko Rajović je specijalist interne medicine, magistar neurofiziologije, doktor sportskih znanosti. Autor je NTC programa učenja koji se provodi u 17 država Europe, a u 7 je akreditiran od strane ministarstva obrazovanja. Osnivač je Mense u 5 država, od 2002. godine je i član odbora međunarodne Mense za darovitu djecu (predsjednik 2010. – 2012). Suradnik je UNICEF-a. Dobio je priznanje međunarodne Mense (MERF – Mensa education and research foundation) za intelektualni doprinos društvu (2015). Radi na Pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji. Gostujući je profesor na nekoliko sveučilišta.

Kongresni centar Forum Zagreb

Green Gold, Radnička cesta 50

09. - 10.03.2018.

09:00 – 17:00 sati

Osiguran prijevod

za predavanja na engleskom jeziku

KIDS FRIENDLY EVENT

Organizirana igraonica i radionice za djecu u subotu 10.3.

Raspored događanja

Dva dana – osam predavanja, devet radionica i dva panela!

Registracija

Otvorenje i uvodna riječ

Predavanje: Psihološko cijepljenje djece

Cijepimo se protiv raznih bolesti, kupujemo police osiguranja, ugrađujemo alarme u kuće, stanove i automobile, spremamo hranu da ne izumremo preko zime, a onda – padnemo ispit, ostanemo bez posla, ostavi nas dečko, iznevjeri prijateljica, izgubimo omiljene naočale (sve zajedno ili pojedinačno) i – slomimo se. Što (ni)smo radili kao roditelji ako se i naše dijete jednoga dana nađe u takvoj situaciji? Kako ga možemo psihološki cijepiti da bude otpornije na životne izazove?

Predavanje: Digitalno djetinjstvo - odrastanje uz televizijski i računalni ekran

Današnja su djeca od najranije dobi okružena različitim vrstama medija, osobito onim digitalnim. Naime, mnoga djeca prve korake u stvarnom svijetu rade paralelno s prvim koracima u virtualnom svijetu. Uz medije se djeca informiraju i obrazuju, ali prije svega zabavljaju. Kako bi upoznavanje s medijima od najranije dobi, ali i njihova primjena bila što kvalitetnija i zdravija za djecu, najvažniju ulogu imaju roditelji kao prvi medijski odgajatelji djece. Koje su pozitivne i negativne strane medija? Kako mediji utječu na djecu predškolske dobi? Koliko bi vremena djeca trebala maksimalno provoditi uz medije svakoga dana? Kako roditelji mogu potaknuti djecu na kvalitetno korištenje medija i medijskih sadržaja?

Predavanje: Odgoj sa smislom

Odgajateljski poziv za svako društvo jedan je od najznačajnijih. U 21. stoljeću za rad su potrebne drugačije vještine, nego one s kojima smo mi odrasli. Prepoznajte vrijednosti s kojima želite da djeca odrastaju i odgajajte ih u tom smjeru. Kako u odgojnu praksu unijeti da se te vrijednosti doista i žive te kako utjecati na razvoj novih kompetencija, saznajte na predavanju.

Pauza za kavu

Skype predavanje: Vodstvo temeljeno na dijalogu - vodstvo budućnosti

Većinu nas odgajali su roditelji i institucije koji su od nas zahtijevali poslušnost. U protekla dva desetljeća mnogi su se roditelji okrenuli odgojnim alternativama koje zaštićuju integritet djece. S druge strane, neki od njih predali su moć u ruke djeteta i shvatili kako ni to nije zadovoljavajuće rješenje. U svojoj najnovijoj knjizi „Vođa čopora“, na koju se nastavlja ovo predavanje, objašnjavam razliku između pravog dijaloga, beskrajnih pregovaranja, demokracije i sukoba u komunikaciji.

Gospodin Juul boluje od paralize, koja mu je oduzela sposobnost hodanja i putovanja, stoga će održati predavanje putem Skype-a. Predavanje će biti na engleskom jeziku, za koje smo osigurali prijevod.

Okrugli stol: Kako komunicirati s djecom novog doba?

Kako se mijenjao odgoj male djece unazad nekoliko desetljeća i koja je nova paradigma ranog djetinjstva? Je li danas zahtjevnije odgajati djecu u odnosu na prošle generacije? Gdje i kako današnji roditelji i odgojitelji mogu bolje i postoji li recept uspješnog odgoja? Na ova i slična pitanja odgovore i komentare će nam dati cijenjeni stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi

Pauza za ručak (u organizaciji sudionika)

Radionica 1: Sve što moram znati o leadershipu naučila sam još u vrtiću

Budite „šef“ budućnosti - vodite timove tako da vole preuzimati odgovornost, stvarajte sredinu u kojoj se uči i razvija kreativnost. Kako dobiti najbolje od svojih ljudi? Vodite primjerom i budite poput djece u vrtiću – ljudi 21. stoljeća.

Radionica 2: Disciplina bez drame

Ovom radionicom prikazat će se osnove pristupa discipline bez drame. Ovaj način komunikacije s djetetom doprinosi tome da se i u izazovnim situacijama s djetetom čuva odnos. Naglasak je na pomaganju sebi i djetetu u emocionalnoj regulaciji kako bi se smanjila frustracija zbog postavljanja granica. Prikazat će se praktični primjeri te objasniti zašto je ovaj pristup tako učinkovit te dugoročno doprinosi tome da se dijete uči samoregulaciji i osjećaju odgovornosti.

Radionica 3: Važnost razvoja samopouzdanja kod djece

Roditelji i odrasle osobe imaju obavezu i mogućnost omogućiti djetetu da razvije svoje samopouzdanje kako bi se u životu lakše suočavao s problemima, osjećao uspješnim i imao vjeru u sebe. Dijete se mora osjećati voljeno i prihvaćeno kako bi ga roditelji odgojili kao odgovornu i sretnu osobu koja ima dobro razvijenu sliku o sebi i svojim sposobnostima. U odrastanju djece jednako je važno učiti i pomagati im da se nose s uspjehom, ali i neuspjehom.

Kako kao roditelji i pedagoški djelatnici možemo utjecati na razvoj samopouzdanja kod djece i na koji način razvijamo kod djece osjećaj da su vrijedni sami po sebi, ali i da imaju sposobnosti i vještine?

Pauza za kavu

Radionica 4: Skrivene poruke u komunikaciji

Znate da morate prenijeti određenu informaciju, a ne znate kako ili imate „grč u želucu“ upravo zbog toga? U razgovoru nailazite na šumove i nerazumijevanje? Komunicirate i osjećate da vas ne razumiju? Sve češće izbjegavate komunicirati? Ponekad se želite isključiti iz razgovora, a svjesni ste da jedino otvorenom komunikacijom možete riješiti probleme i dogovoriti potrebno? Kroz radionicu upoznat ćete se s različitim načinima i mogućnostima komuniciranja, verbalnim i neverbalnim. Da bi mogli započeti komunikaciju važno je razumijeti i uskladiti se sa sudionicima komunikacije. Uskladiti se može na nekoliko razina, a cilj usklađivanja jest uspostaviti pristupačnost, osjećaj povjerenja i sugurnosti.

Radionica 5: 1,2,3 Udahni sad ti!

Ono čemu želimo podučiti djecu moramo imati u sebi, a prije svega ih želimo podučiti samokontroli. Samokontrola je vještina koja ulazi u sve sfere našeg života i u velikoj mjeri utječe na naš osjećaj sreće i zadovoljstva. Na ovoj radionici upoznat ćemo što je to mindfulness, što su to meditacije i kako ih koristiti s djecom te ćemo vam pokazati kako da kod sebe i svoje djece jačamo fokus i samokontrolu.

Radionica 6: Mala škola znakovnog jezika

Što znači biti gluh, nagluh ili gluhoslijep? Kako komunicirati ako ne vidiš i ne čuješ? Što je to znakovni jezik? Pitanja su to na koja odgovaramo na radionici pod nazivom Mala škola znakovnog jezika, kako bismo vas upoznali sa svijetom gluhoslijepih, gluhih i nagluhih osoba, njihovom kulturom i različitim načinima komunikacije - prije svega znakovnim jezikom. Uz to, upoznat ćemo vas sa slučajem prve gluhe djevojčice koja je krenula u vrtić s prevoditeljicom znakovnog jezika i postala izvrstan primjer poticanja djetetova napretka i dobrobiti rane inkluzije u redovan odgojno-obrazovni sustav.

# Naziv Govornik Vrijeme Dvorana
1 Registracija 08:00
2 Otvorenje i uvodna riječ Daniela Kos, prof.dr.sc. Ivan Prskalo, mr.sc. Andreja Silić, MZO 09:00 Zemlji + Reci + Slovo
3 Predavanje: Psihološko cijepljenje djece prof.dr.sc. Majda Rijavec i prof.dr.sc. Dubravka Miljković 09:15 Zemlji + Reci + Slovo
4 Predavanje: Digitalno djetinjstvo - odrastanje uz televizijski i računalni ekran Lana Ciboci 10:00 Zemlji + Reci + Slovo
5 Predavanje: Odgoj sa smislom Gordana Kastrapeli 10:40 Zemlji + Reci + Slovo
6 Pauza za kavu 11:00
7 Skype predavanje: Vodstvo temeljeno na dijalogu - vodstvo budućnosti Jesper Juul 11:30 Zemlji + Reci + Slovo
8 Okrugli stol: Kako komunicirati s djecom novog doba? Ljiljana Vukšić, Irena Orlović, Branka Starc, MZO 12:30 Zemlji + Reci + Slovo
9 Pauza za ručak (u organizaciji sudionika) 13:30
10 Radionica 1: Sve što moram znati o leadershipu naučila sam još u vrtiću Marija Cukon 14:30 Zemlji
11 Radionica 2: Disciplina bez drame Tea Knežević 14:30 Reci + Slovo
12 Radionica 3: Važnost razvoja samopouzdanja kod djece Sonja Jarebica 14:30 Ljude
13 Pauza za kavu 15:30
14 Radionica 4: Skrivene poruke u komunikaciji Lana Kihas 16:00 Zemlji
15 Radionica 5: 1,2,3 Udahni sad ti! Tamara Vučković i Tihana Fraculj 16:00 Ljude
16 Radionica 6: Mala škola znakovnog jezika Tajana Uzun i Morena Šuk 16:00 Reci + Slovo

Registracija

Otvorenje i uvodna riječ

Predavanje: Dječji sat drugačije kuca

Percepcija vremena kod odraslih i djece se značajno razlikuje. Za razliku od odrasle osobe, dijete tek upoznaje svijet, pa mu je svako iskustvo novo i puno informacija koje je potrebno obraditi. U tom smislu, jedan dječji dan mnogo više „vrijedi“. Metabolizam mozga brži je kod djeteta nego kod odraslih, i ostaje visok sve do početka puberteta. Dijete nevjerovatnom brzinom uči, mentalni modeli svijeta moraju se neprestano podešavati, pa se mentalna energija ulaže skoro isključivo u sadašnji trenutak. Djetetov najvažniji zadatak jest da upozna sebe i svijet oko sebe. Za ovaj važan zadatak moramo mu dati dovoljno vremena i prostora u kojem će kroz aktivno istraživanje i pažnju koju samostalno usmjerava postati spreman za svijet u kojem živi.

Predavanje: Iz poslovnog u roditeljsko stanje

Svakom roditelju je izazov, nakon posla, usmjereno ući u roditeljsku ulogu. Mnogi se pitaju što je potrebno da bismo zadržali razinu energije, fokusiranosti i angažiranosti sa svojom obitelji. Za sve koje zanima imamo li to već u sebi ili je potrebno nešto više.

Pauza za kavu

Predavanje: Roditeljstvo na danski način

U ovom predavanju pričat ću o kulturalnim razlikama u odgoju djece, posebno o roditeljstvu u Danskoj, s naglaskom na vrijednosti atmosfere doma (danski: Hygge), autentičnost u odgoju i empatiju. Na temelju vlastitog iskustva ispričat ću što smatram dobrim roditeljstvom i zašto je važno razumjeti sebe i svoju vlastitu priču, kako bismo mogli razumjeti potrebe svog djeteta. Ako želimo odgajati sretnu djecu i voljeti ih otvorenog srca – moramo krenuti od sebe.

Okrugli stol: Roditeljstvo na hrvatski način

Kako danas u Hrvatskoj odgajamo svoju djecu i što se promijenilo u odnosu na prethodne generacije i način na koji smo i sami bili odgajani? Možemo li u svoju obiteljsku svakodnevnicu prenijeti neke od skandinavskih ideja odgoja ili nam je ono u potpunosti strano? Svoja iskustva s publikom u ležernoj atmosferi će podijeliti neki od javno poznatih hrvatskih roditelja

Pauza za ručak (u organizaciji sudionika)

Radionica 7: Kockicu po kockicu - gradimo autoritet

Kako u moru odgojnih stilova (p)ostati svoj? Kojim smjernicama se voditi da bismo cijenili svoju roditeljsku ulogu i nastavili je njegovati? Moramo li zbilja žaliti za vremenima u kojima su se djeca odgajala po vlastitom nahođenju i „nije im ništa bilo?“ Treba li djecu odgajati „kao po knjizi?“ Osvijestite svoj potencijal i budite najbolji uzor svojoj djeci!

Radionica 8: Bilo kuda, bilo gdje - terapeutsko igranje!

Igranje može biti aktivnost koja opušta tijelo, ali i misli te pobuđuje ugodne emocije. Isto tako igranje može biti aktivnost koja razbuđuje, potiče na razmišljanje ili pobuđuje motivaciju, želju za uspjehom. U svakom slučaju, koristeći igru, na ugodan i neinvazivan način možemo pomoći djetetu da se približi željenom stanju. Korištenje igre može imati terapeutski učinak ako roditelj ili stručnjak zna zašto baš u ovom trenutku, s tim djetetom, bira neku konkretnu igru. Pozitivan učinak terapije igrom dokazan je kroz brojna znanstvena istraživanja. Ovom radionicom želimo potaknuti roditelje i stručnjake da igru koriste u svakodnevnici. Kroz radionicu koristit ćemo primjere iz prakse te demonstrirati jednostavne aktivnosti koje se mogu koristiti u mnogim okolnostima.

Radionica 9: Kako komunicirati s bebama

Premorenost, neispavanost i nemogućnost smirenja kolika i plača, glavni su uzroci problema s dojenjem, te postporođajne depresije. Dječji ispadi bijesa rezultat su neadekvatne reakcije odraslih i nesporazuma u komunikaciji. Ova radionica je osmišljena tako da polaznicima pruži konkretna znanja i vještine pomoću kojih će moći riješiti prepreke pred kojima se nađu u prvim godinama djetetovog života.

Kroz radionicu polaznici će naučiti tehnike renomiranog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj, dr. Harvey Karpa. Pod vodstvom certificirane edukatorice Ive Brčić roditelji će vježbati i saznati:

• kako smiriti plač i kolike u samo par minuta

• kako pravilno poviti bebu, primjeniti ljuljuškanje i odgovarajuće položaje za nošenje

• kako prepoznati i adekvatno zadovoljiti bebine potrebe

• kako bebe komuniciraju

• kako strpljenje, dječje pobjede i posebno vrijeme pridonose boljoj suradnji djece

• ispadi bijesa i kako ih smiriti pomoću dječjeg jezika

Bebe su dobrodošle!

Kratka pauza

Radionica 10: Dramske igre za djecu predškolske dobi

Radionica Dramske igre za djecu predškolske dobi uvodi odgojitelje u svijet dramske igre, pojašnjava neke pojmove iz područja dramske pedagogije te navodi niz korisnih savjeta kako započeti dramski rad u vrtićkoj grupi. Cilj ove radionice je aktivirati dramsku znatiželju samih odgojitelja te im ponuditi niz dramskih igara, vježbi i tehnika koje mogu primjenjivati u radu s djecom i tako stvarati planiranu dramsku igru koja će omogućiti djeci da izraze i istražuju svoje osjećaje, razvijaju govorne sposobnosti, stječu samopouzdanje, razvijaju empatiju i toleranciju…

Maksimalan broj sudionika: 20

Radionica 11: Kad ti život da limun, napiši priču o limunu

Kako osmisliti priču koja će pomoći u suočavanju s izazovnim ponašanjima djece poput agresivnosti, impulzivnosti, anksioznosti, manjka samopouzdanja i slično? Odgovor na to nudimo na radionici o korištenju problemskih priča u radu s djecom pod nazivom “Kad ti život da limun, napiši priču o limunu”. Radionica je namijenjena svima koji u svom radu i odgoju djece žele iskoristiti potencijal priča. Kroz niz zanimljivih sadržaja sudionici će se upoznati s pozitivnim aspektima pričanja priča i važnosti pričanja priča djeci. Dobit će priliku naučiti jednu od tehnika pisanja problemskih priča i okušati se u pisanju vlastite priče na temelju nekog njima izazovnog ponašanja djeteta – limuna.

Radionica 12: Oblikovanje istraživanja u području umjetnosti

U prvom dijelu radionice polaznici će se upoznati sa specifičnim metodama istraživanja u području umjetnosti te s načinima oblikovanja istraživanja. Upoznati će se s rezultatima već provedenih istraživanja nakon čega će u skupinama na temelju pažljivo pripremljenog vizualnog i tekstualnog materijala oblikovati istraživački projekt u području umjetnosti. Cilj radionice je uputiti polaznike kako da povezuju različita područja i teme te na temelju njih prirede inspirativan plan istraživanja u području umjetnosti koji će biti izazovan i za stručnjake iz ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ali jednako tako i za roditelje jer će dobiti pregršt ideja o načinima kako svome djetetu približiti umjetnost na zabavan i kreativan način.

Pauza za kavu

Skype predavanje: Kako djeci, odgovarajući na njihove potrebe, reći NE?

Kako bismo mogli djeci reći NE, važno je znati što je djeci potrebno za zdrav psihički razvoj, kao i razvoj društvene inteligencije. Također je važno da roditelji budu svjesni svojih osobnih vrijednosti i otkuda one potječu.

Gospodin Juul boluje od paralize, koja mu je oduzela sposobnost hodanja i putovanja, stoga će održati predavanje putem Skype-a. Predavanje će biti na engleskom jeziku, za koje smo osigurali prijevod.

Zatvaranje konferencije

# Naziv Govornik Vrijeme Dvorana
1 Registracija 08:00
2 Otvorenje i uvodna riječ Daniela Kos, prof.dr.sc. Ivan Prskalo, mr.sc. Andreja Silić, MZO 09:00 Zemlji + Reci + Slovo
3 Predavanje: Dječji sat drugačije kuca dr. Ranko Rajović 09:15 Zemlji + Reci + Slovo
4 Predavanje: Iz poslovnog u roditeljsko stanje Gordana Kastrapeli 10:15 Zemlji + Reci + Slovo
5 Pauza za kavu 10:35
6 Predavanje: Roditeljstvo na danski način Iben Sandahl 11:00 Zemlji + Reci + Slovo
7 Okrugli stol: Roditeljstvo na hrvatski način Jelena Veljača, Mirna Medaković Stepinac, Ana Vilenica i Bruno Šimleša 12:00 Zemlji + Reci + Slovo
8 Pauza za ručak (u organizaciji sudionika) 12:45
9 Radionica 7: Kockicu po kockicu - gradimo autoritet Marija Cukon 13:45 Zemlji
10 Radionica 8: Bilo kuda, bilo gdje - terapeutsko igranje! Tatjana Gjurković 13:45 Ljude
11 Radionica 9: Kako komunicirati s bebama Iva Brčić 13:45 Reci + Slovo
12 Kratka pauza 14:45
13 Radionica 10: Dramske igre za djecu predškolske dobi Tihana Lipovec Fraculj 15:00 Zemlji
14 Radionica 11: Kad ti život da limun, napiši priču o limunu Katarina Lončarić i Ana Mužak 15:00 Reci + Slovo
15 Radionica 12: Oblikovanje istraživanja u području umjetnosti prof.dr.sc. Antonija Balić-Šimrak 15:00 Ljude
16 Pauza za kavu 16:00
17 Skype predavanje: Kako djeci, odgovarajući na njihove potrebe, reći NE? Jesper Juul 16:30 Zemlji + Reci + Slovo
18 Zatvaranje konferencije 17:30 Zemlji + Reci + Slovo

Sponzori

Medijski sponzori

Stručni pokrovitelji