Predavači, govornici i moderatori

Sveučilište Debrecen, European Talent Centre Budapest

dr.sc. Szilvia Fodor

Sveučilište Debrecen, European Talent Centre Budapest

Sveučilište Debrecen, European Talent Centre Budapest

dr.sc. Szilvia Fodor

Sveučilište Debrecen, European Talent Centre Budapest

Dr.sc. Szilvia Fodor profesorica je na Sveučilištu u Debrecenu, na Odsjeku za edukacijsku psihologiju, gdje drži predavanja o razvojnoj i edukacijskoj psihologiji te obrazovanju darovite djece. Glavna područja njezinog istraživačkog rada obuhvaćaju pozitivnu psihologiju u školi te razvojne aspekte talentiranosti, kreativnosti, motivacije i inteligencije kao elemenata visoke izvedbe i potencijalne darovitosti u ranom djetinjstvu.

Osim poučavanja i istraživanja, aktivna je u projektima poticanja i identifikacije talentirane I darovite djece u nekoliko škola, bavi se edukacijom odgojitelja i učitelja, članica je Europskog Talent Centra u Budimpešti. Od 2015. do 2017. bila je voditeljica mađarskog Templeton Programa za podršku kognitivne darovitosti.

DV Iskrica, Centar „Bistrić“

Jasna Cvetković-Lay

DV Iskrica, Centar „Bistrić“

DV Iskrica, Centar „Bistrić“

Jasna Cvetković-Lay

DV Iskrica, Centar „Bistrić“

Stručna suradnica i kordinatorica programa u Dječjem vrtiću Iskrica, u Zagrebu – Stručno razvojni centar za provedbu programa odgojno-obrazovnog rada u poticanju područno specifičnih darovitosti djece predškolske dobi. Utemeljiteljica, dopredsjenica i voditeljica programa i projekata Centra za poticanje darovitosti djeteta „Bistrić“, voditeljica stručnih edukacija licenciranih od strane MZO-a za voditelje kraćeg specijaliziranog programa (igraonica) za darovitu djecu predškolske dobi; voditeljica programa radionica i igraonica „Bistrić“ za darovitu djecu i učenike.
Stručna znanja za rad s darovitom djecom stekla je u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Autorica je pet priručnika i tri brošure, a objavila je i niz stručnih radova, tematskih brojeva časopisa – kao gost urednik, te je referirala na više stručnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Učiteljski fakultet u Rijeci

dr.sc. Jasna Arrigoni

Učiteljski fakultet u Rijeci

Učiteljski fakultet u Rijeci

dr.sc. Jasna Arrigoni

Učiteljski fakultet u Rijeci

Dr.sc. Jasna Arrigoni, po struci pedagog, dugi niz godina radila je kao školski pedagog u osnovnoj školi u Rijeci. Njezini profesionalni interesi usmjereni su na pitanja potencijalno darovitih i talentiranih te načina njihova obrazovanja. Od 2003. godine radila je kao vanjski suradnik Učiteljskog fakulteta u Rijeci, a od 2010. godine je i stalno zaposlena te, između ostalog, vodi i kolegij Poticanje darovitih, za buduće učitelje primarnog obrazovanja i odgajatelje. Doktorirala je na području obrazovanja darovitih na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, čiji je i vanjski suradnik. Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama i skupovima, izlagala radove, sudjelovala kao članica tima u raznim projektima u okviru sveučilišta i izvan njega. Ostvaruje suradnju sa stručnjacima iz inozemstva u realizaciji određenih projekata. U okviru MZOŠ bila je angažirana kao dio tima za izradu pravnih dokumenata koji se odnose na praćenje, identifikaciju i obrazovanje darovitih i talentiranih učenika. Voditeljica je i jedan od osnivača udruge Centar za poticanje darovitosti u Rijeci.

Psihologinja

Maja Vučić

Psihologinja

Psihologinja

Maja Vučić

Psihologinja

Maja je javnosti poznata kao glazbenica i psihologinja dugi niz godina. Kroz dugogodišnje bavljenje glazbom snimila je osam albuma i gostovala na albumima drugih glazbenika. Dobitnica je niza najprestižnijih nagrada. U tih 22 godine stekla je neprocjenjivo iskustvo u komuniciranju s medijima, s televizijom, radiom i novinama.
2004. godine na Hrvatskoj televiziji postaje voditeljica i autorica emisije „Maja“ koja se najčešće bavila psihološkim temama za osobni rast i razvoj.
Zbog svog humanitarnog angažmana kroz sve te godine, osobito za dobrobit djece, kao volonterka i medijska promotorica „Hrabrog telefona“, brojnih Udruga koje se bave pravima i dobrobiti djece, kao pjevačica, koja je darovala brojne koncerte u humanitarne svrhe, pozvana je 2006.godine da bude UNICEF-ova Ambasadorica i „Posebna izaslanica za roditelje i bebe“.
1998. godine upisuje studij psihologije, a područja koja izabire su organizacijska i klinička psihologija. Po završetku studija upisuje stručno školovanje iz područja organizacijske psihologije, koja zbog svoje širine obuhvaća svaki segment poslovanja tvrtke ili pojedinca.

2011. godine upisuje edukaciju iz Kognitivno- bihevioralne terapije i dalje se bavi savjetovanjem i KB psihoterapijom.

Spojivši znanje i bogato iskustvo javnih nastupa postaje trenerica i voditeljica brojnih edukacija i radionica usmjerenih razvoju socijalnih vještina (komunikacija, razvoj samopouzdanja, asertivnost, emocionalna inteligencija…), samopredstavljanja, vođenja prezentacija i javnih nastupa te razvoju osobnih potencijala djelatnika u različitim organizacijama.

Centar Proventus

Tea Knežević

Centar Proventus

Centar Proventus

Tea Knežević

Centar Proventus

Tea Knežević, magistra je psihologije, specijalizantica transakcijske analize te terapeutkinja igrom. Tea je osnivačica i suvlasnica Centra Proventus d.o.o. – Centra za psihoterapiju i edukaciju. U radu s odraslima koristi znanja iz psihoterapeutskog pravca transakcijske analize, a u radu s djecom terapiju igrom. Provodi individualne konzultacije roditelja te vodi razne radionice za roditelje i edukacije za stručnjake koji rade s djecom diljem Hrvatske. Autorica je i voditeljica edukacija “Primjena terapeutske igre u vrtićkom okruženju” , “Različiti pristupi terapeutske igre u radu s djecom s teškoćama u razvoju” te “Unutarnji svijet darovite djece”. Tea je ko-autorica šesnaest terapeutskih slikovnica za djecu te dva priručnika. Kontinuirano se educira u području psihoterapije te je posvećena je promicanju ideje važnosti psihičkog zdravlja kod pojedinca, ali i društva u cjelini.

DV Petar Pan

Marina Karavanić

DV Petar Pan

DV Petar Pan

Marina Karavanić

DV Petar Pan

Profesorica je predškolskog odgoja i Erasmus+ ambasador.
Ima bogato radno iskustvo. U predškolskom odgoju kontinuirano je od 1980. godine kao odgojitelj mentor i mentor studentima s Učiteljskog fakulteta. Godine 2011. postaje ravnateljica u DV Petar Pan u Zagrebu, gdje započinje sa sudjelovanjem u Europskim projektima u programu Erasmus+. Veliku važnost pridaje edukaciji odgojitelja, stručnih suradnika te osobnom stručnom usavršavanju.
Pokrenula je nekoliko različitih programa u DV Petar Pan, a jedan od njih je i kraći program za potencijalno darovitu djecu, koji se uspješno provodi od 2011. godine.
Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih i domaćih konferencija kao aktivni izlagač te je objavila niz članaka u stručnim časopisima.
2014. godine u Rovinju sudjelovala je na 22. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa s međunarodnim sudjelovanjem “Kako obrazovanju dodati boju”. Zajedno sa psihologinjom vrtića održala je izlaganje “Poticanje razvoja potencijalno darovite djece rane i predškolske dobi – kraći program Sovice“.

DV Špansko

Renata Kubelka

DV Špansko

DV Špansko

Renata Kubelka

DV Špansko

Renata Kubelka profesionalnu djelatnost edukacijske rehabilitatorice obavlja posljednjih dvadeset godina. Radi kao stručna suradnica u vrtiću i bavi se autorskim radom. Autorica je brojnih edukacija i predavanja za roditelje, učitelje i odgajatelje. Posebno je uspješna u razvijanju sadržaja za podržavanje stilova učenja i oblikovanje afirmativnog dječjeg ponašanja. Polaznici njezinih edukacija kao prednost ističu prevođenje teorije u jednostavne strategije za neposredan rad s djecom te afirmaciju zaštite prava djece na autentičnost u procesu odgoja i obrazovanja. Kroz savjetodavni rad nastoji potaknuti roditelje, odgojitelje i učitelje na aktivnu ulogu u podržavanju dječje autentičnosti. Koautorica je knjige „Dječji talenti“, priručnika za odgojitelje, roditelje i učitelje i predsjednica Sekcije edukacijskih rehabilitatora predškolskog odgoja grada Zagreba.

DV Lojtrica

Josipa Jambrek

DV Lojtrica

DV Lojtrica

Josipa Jambrek

DV Lojtrica

Josipa Jambrek je magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Radi u Dječjem vrtiću Lojtrica kao odgojitelj djece rane i predškolske dobi u kojem je voditeljica igraonice za potencijalno darovitu djecu predškolske dobi. 2014. godine završila je edukaciju za rad s potencijalno darovitom djecom predškolske dobi u okviru kraćeg specijaliziranog programa pri centru “Bistrić” pod supervizijom specijalistice za obrazovanje darovitih gđe. Jasne Cvetković Lay, dipl.psih. ECHA spec., te 2018.godine “Think & Solve” edukaciju pri igraonici “Mozgaonica” prema programu tvrtke Dilemma Games. Stečena znanja i iskustva primjenjuje u igraonici za potencijalno darovitu djecu, ali i u svakodnevnom odgojno obrazovnom radu. Aktivno sudjeluje u europskim projektima te se kontinuirano stručno usavršava na brojnim edukacijama s područja ranog i predškolskog odgoja, a posebno na onima s naglaskom na rad s potencijalno darovitom djecom.

DV Medveščak

Sanja Sharairi

DV Medveščak

DV Medveščak

Sanja Sharairi

DV Medveščak

Sanja Sharairi ima bogato radno iskustvo i široko znanje u radu s djecom rane i predškolske dobi te radi kao odgojitelj mentor u dječjem vrtiću Medveščak. Voditelj je programa za rano učenje engleskog jezika. Aktivno sudjeluje u europskim projektima. Kontinuirano se stručno usavršava na brojnim edukacijama s područja ranog i predškolskog odgoja, a trenutno pohađa izvanredni diplomski studij RPOO na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Udruga Vjetar u leđa

Iva, Ranko, Lovro i Filip Smiljanić

Udruga Vjetar u leđa

Udruga Vjetar u leđa

Iva, Ranko, Lovro i Filip Smiljanić

Udruga Vjetar u leđa

Iva i Ranko Smiljanić su oboje liječnici, Iva anesteziolog, a Ranko intervencijski radiolog. Oboje su zaposleni u zagrebačkim bolnicama. Roditelji su troje djece. Imaju Lovru od 12 godina koji je učenik 6. razreda, Filipa od 10 godina koji je učenik 4. razreda i Marka od 5 godina koji još pohađa vrtić. Zadnjih šest godina njihova starija djeca uključena su u rad “Iskrica”, program udruge Vjetar u leđa za potencijalno darovitu djecu, a odnedavno isti program pohađa i najmlađe dijete.

Udruga Vjetar u leđa

Ksenija Benaković

Udruga Vjetar u leđa

Udruga Vjetar u leđa

Ksenija Benaković

Udruga Vjetar u leđa

Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij psihologije, radila kao stručni suradnik psiholog u DV Bajka i u DV Prečko. Od 2006. radi kao stručni suradnik-psiholog u DV Mali princ. Dopredsjednica je Udruge Vjetar u leđa te kreatorica i voditeljica 7.g. radionica za darovitu djecu Iskrice. Također je vanjski član Udruge roditelja Korak po korak i Udruge Sunce te voditelj tečaja za buduće mame i tate Poticajno roditeljstvo. Supervizor CAP voditeljima/pomagačima za dječje vrtiće, vanjski suradnik u dijelovima kolegija na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i mentor studentske prakse, mentor za psihologe vježbenike pri HPK i mentor studentske prakse psihologa pri Hrvatskim studijima. 2015. primila je nagradu Hrvatskog psihološkog društva „Marulić – Fiat psyhologia“ za osobit doprinos razvitku primjenjene psihologije.

Udruga Vjetar u leđa

Tomislav Goldin

Udruga Vjetar u leđa

Udruga Vjetar u leđa

Tomislav Goldin

Udruga Vjetar u leđa

Profesor psihologije, završio Filozofski fakultet u Zagrebu. Radi kao stručni suradnik psiholog u Osnovnoj školi Remete u Zagrebu. Voditelj je i kreator radionica za darovitu djecu u udruzi Vjetar u leđa gdje radi na poslovima kreiranja i provođenja radionica za darovitu djecu, savjetovališta za roditelje, projektima preventivnog tipa i raznim istraživanjima.

Udruga Klikeraj

Marinela Ivić

Udruga Klikeraj

Udruga Klikeraj

Marinela Ivić

Udruga Klikeraj

Marinela Ivić rođena je u Nuštru kraj Vinkovaca. Nakon završene osnovne škole, u Vinkovcima je završila jezičnu gimnaziju. Po odlasku u Osijek upisuje Filozofski fakultet Sveučilišta J.J. Štrosmajer u Osijeku, smjer Engleski jezik i književnost i Povijest. Nakon diplome počinje raditi uglavnom u osnovnim školama u Vinkovcima i okolici uz kontinuirano profesionalno usavršavanje. Istovremeno radi kao freelance prevoditelj i dodatno se obrazuje u tom području. Od 2014. radi kao ovlašteni sudski tumač za engleski jezik pri Županijskom sudu u Osijeku. Iste godine osnovala je s kolegama psiholozima, Josipom Mamužić i Ivanom Alagićem udrugu Klikeraj za poticanje ranog razvoja i kreativnosti u djece s fokusom na darovitost i specifičnu problematiku koju taj termin podrazumijeva. Godinu dana kasnije, s kolegicom Mamužić pokrenula je Creactivity; brand „pametnih“ igračaka i didaktičkih pomagala za razvoj kreativnosti i poticanje ostvarivanja potencijala djece, osobito darovitih. Udruga, u kojoj Marinela Ivić obnaša funkciju tajnika, između ostalih, uspješno djeluje i provodi svoje programe i edukacije u zemlji. Marinela rado volontira s djecom i mladima te uživa u knjigama, Zvjezdanim stazama i igrama na ploči, čvrsto uvjerena kako odrasti ne znači prestati igrati se i prestati učiti.

DV Petar Pan

Lana Kihas

DV Petar Pan

DV Petar Pan

Lana Kihas

DV Petar Pan

Lana Kihas magistra je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom u različitim odgojno-obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno radi kao odgojitelj-mentor u dječjem vrtiću „Petar Pan“ u Zagrebu. Kao profesionalni odgojitelj, provodi akcijska istraživanja, radionice, individualna i stručna usavršavanja za roditelje i odgojitelje, piše stručne članke i blogove o odgoju i obrazovanju djece. Sudjelovala je u nekoliko projekata u programima Agencije za mobilnost i programe Europske unije. U okviru osobnog i profesionalnog rasta i razvoja naglašava obrazovanje i stjecanje licence za NLP- praktičara.

DV Petar Pan

Marcela Draganović

DV Petar Pan

DV Petar Pan

Marcela Draganović

DV Petar Pan

Radi kao odgojitelj mentor u DV Petar Pan u Zagrebu. Završila edukaciju za voditelja igraonice s potencijalno darovitom djecom u centru „Bistrić“ 2010. godine te od tada vodi kraći program u vrtiću Petar Pan.
Od 2011. godine aktivno sudjeluje u Erasmus + projektima u sklopu kojega je 2014. sudjelovala na međunarodnoj konferenciji u Parizu pod nazivom „Excellence and Inovation in education“ te 2017. u Sevilli na edukaciji pod nazivom „Creative and critical mind“. Stečena znanja i iskustva implementira u svakodnevni rad kao odgojitelj te kao voditelj igraonice za potencijalno darovitu djecu „Sovice“.

DV Špansko

Suzana Kovačić

DV Špansko

DV Špansko

Suzana Kovačić

DV Špansko

Rođena je 1973. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu te studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pohađala je četverogodišnju edukaciju iz Integrativne gestalt psihologije u Zagrebu. Završila je edukaciju za rad s potencijalno darovitom djecom u Centru „Bistrić“.
Više od dvadeset godina radi u dječjem vrtiću „Špansko“ kao psiholog. Prati razvojni status i radi s djecom, surađuje s roditeljima i odgojiteljima, priprema stručne upute za unapređivanje razvojnog procesa djece, sudjeluje u stručnom usavršavanju odgojitelja u vrtiću kroz pripremu i realizaciju projekata i stručnih radionica, provodi individualni i grupni rad s roditeljima kroz savjetovanje, informiranje i edukaciju, radi na ostvarivanju programa stručnog usavršavanja te promoviranju suvremenih spoznaja iz područja odgoja i obrazovanja, sudjeluje u izradi i provodi programe u igraonici za potencijalno darovitu djecu.
Autorica je Programa rada s potencijalno darovitom djecom “Klikerići”, koji se u DV “Špansko” provodi od 2008. godine. Jedna je od voditeljica igraonice za potencijalno darovitu djece “Klikerići”.

Redovito se stručno usavršava, piše stručne članke te izlaže na različitim stručnim skupovima.

DV Lojtrica

Petra Gotal

DV Lojtrica

DV Lojtrica

Petra Gotal

DV Lojtrica

Petra Gotal radi kao odgajatelj mentor u Dječjem vrtiću Lojtrica u kojem je stekla bogato iskustvo u radu s djecom rane i predškolske dobi. Voditelj je programa ranog učenja engleskog jezika. Educirani je voditelj programa podrške roditeljstvu ‘ Rastimo zajedno’ te posljednjih pet godina aktivno sudjeluje u provođenju radionica za odgojitelje i roditelje.
Tijekom desetogodišnjeg rada u vrtiću stekla je iskustvo rada s darovitom djecom kroz projektnu metodu. U neposrednom radu s djecom i roditeljima primijenjuje načela odgoja i obrazovanja za demokratski odgoj i ljudska prava. Aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima (‘Schools for Africa’, ‘Say hello to the world’ i dr.) koji potiču razvoj tolerancije, učenje o drugim kulturama te razvoj svijesti o osobnom identitetu. Osmišljavanjem i provođenjem raznih projekata i akcijskih istraživanja kontinuirano radi na unapređenju kvalitete odgojno-obrazovnog rada. Svoj rad prezentira na gradskim, županijskim i državnim stručnim skupovima uz pozitivan osvrt savjetnika i stručnih povjerenstava.
Kontinuirano sudjeluje na raznim edukacijama iz područja ranog i predškolskog odgoja, a trenutno pohađa doktorski studij Cjeloživotno obrazovanje i obrazovne znanosti na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

DV Cvit Mediterana

Mirjana Bakotić

DV Cvit Mediterana

DV Cvit Mediterana

Mirjana Bakotić

DV Cvit Mediterana

Mirjana Bakotić rođena je 1954. u Dubrovniku. Završila je Klasičnu gimnaziju Natko Nodilo u Splitu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1978. pedagogiju i sociologiju. U Centru društvene brige za djecu „Tatjana Marinić“ radi kao stručni suradnik od 1978. do 1991. U Ministarstvu prosvjete i športa – Zavodu za unapređivanje školstva radi od 1991. do 1996. na mjestu savjetnice za predškolski odgoj.
Ravnateljica je Dječjeg vrtića Cvit Mediterana u Splitu od 1997. godine. Niz godina je vanjska suradnica Visoke učiteljske škole i Filozofskog fakulteta u Splitu na kolegijima Predškolska pedagogija i Integrirani kurikulum. Sudjelovala je u različitim projektima: Program psihopedagoške pomoći prognanoj i izbjegloj djeci (UNICEF), suradnik na projektu ,,Koncepcija promjena odgojno-obrazovnog sustava“ u RH – Rani odgoj i obrazovanje, Identifikacija i rad s darovitom djecom, NTC sustav učenja, Za tvoje dite Splite u suradnji s UNICEF-om, Institucionalne pretpostavke za poticanje razvoja stvaralaštva u suradnji Enesom Kiševićem i Filozofskim fakultetom u Splitu.
Pod njezinim vodstvom DV Cvit Mediterana 2016. dobiva status European Talent point u okviru Europske mreže za nadarenu djecu (European Talent Support Network). Tijekom svog rada izlaže na mnogim domaćim i međunarodnim stručnim skupovima i vodi različite edukacije za odgojitelje i stručne suradnike. Zajedno sa svojim suradnicima objavila je knjige: Darovito dijete u vrtiću – prikaz iskustva, Dječji vrtić Cvit Mediterana i Institucionalne pretpostavke za poticanje razvoja stvaralaštva, poglavlje u knjizi Enesa Kiševića „Majka Bajama i bura Zmijokrila“.

Kaptol Boutique Cinema

Centar Kaptol, Nova Ves 17, Zagreb

16. studeni 2018.

09:00 – 18:00 sati

Osiguran prijevod

za predavanje na engleskom jeziku

Film

Projekcija filma nakon konferencije